Articole‎ > ‎

Vitamina C


O nouă proprietate a vitaminei C a fost descoperită: aceasta facilitează producerea de celule stem pornind de la celule adulte

În ultimii ani, oamenii de ştiinţă au devenit capabili să producă celule stem (pluripotente) din celule adulte, inclusiv ale pielii. Aceștia le utilizează pentru gene specifice introduse în cromozomii celulelor transformate de retrovirusuri. 

Celulele astfel obţinute sunt numite celule pluripotent induse (CPi). Ele au aceleaşi caracteristici ca şi celulele stem embrionare (CSE), adică sunt în măsură să dea naştere la cele trei straturi germinale primare care stau la baza formării tuturor organelor corpului. 

Cu toate că acestea posedă un potenţial enorm pentru medicina regenerativă, metodele de producţie a CPi sunt încă foarte ineficiente. "Eficienţa scăzută a procesului de reprogramare a împiedicat progresul acestei tehnologii. În plus, acest proces este şi mai dificil pentru celulele umane", explică dr. Duanqing Pei de la Academia Chineză de Ştiinţe. 

Într-un articol publicat online la revista Stem Cell, el şi echipa sa a prezentat un studiu privind producţia de radicali liberi (SRO sau de specii reactive de oxigen) în timpul reprogramării celulare. Ei au descoperit o legătură între o producţie mare de ROS şi generarea scăzut de CPi. 

Faimos pentru proprietăţile sale antioxidante şi rolul său în regenerarea ţesuturilor, vitamina C, de asemenea, facilitează producţia de CPi. Cercetătorii au arătat că adăugarea de vitamina C îmbunătăţeşte producerea de celule stem pe deplin reprogramate, atât la șoareci, cât şi la om.
Oarecum spre surpriza lor, au descoperit că alți antioxidanţi nu au acelaşi efect. 

Prin urmare, vitamina C ar putea deveni curând un ingredient esenţial în producerea de celule stem. În ceea ce priveşte îmbunătăţirea tehnicilor de producţie, aceasta ar putea da un impuls la terapiile celulare şi medicina regenerativă.

Sursa: J.I. Sciences-et-Avenir.com 28/12/2009

Comments