Fructele Goji ajută la slăbit

Cercetătorii consideră că o alimentaţie deficitară în elemente precum: zinc, tiamină, niacină şi crom, pot duce la creşterea în greutate şi chiar obezitate. Cele mai bune alimente integrale din care putem obţine aceste componente se află în raioanele "legume-fructe" ale magazinelor alimentare. De departe, fructele şi legumele integrale au cel mai mare aport de nutrienţi în alimentaţia noastră. Spre exemplu, un măr sau o broccoli nu numai că conţin multe vitamine şi minerale, dar conţin o cantitate mare de fibre, au un nivel scăzut de calorii şi creează senzaţia de saţietate (de plin).

Problema cu aceste alimente integrale este că, pentru a obţine un meniu complet din punct de vedere nutriţional, trebuie să consumăm o varietate largă din acestea. Spre exemplu, în timp ce o portocală integrală conţine 80% din DZR (Doza Zilnică Recomandată) de vitamina C şi acid folic, aceasta nu conţine aproape deloc vitaminele B1 şi B2 şi are un conţinut foarte scăzut de proteine (<1%). Portocalele au însă şi un indice glicemic mai ridicat (44, iar zahărul de masă are 83). Pe de altă parte, ovăzul conţine aproape 100% din DZR de vitamine B1 şi aproximativ 16% proteine, dar nu conţine deloc vitamina C şi are un indice glicemic 55 (cu 20% mai puţin decât zahărul de masă). Aşadar, optimizarea concentraţiilor de fibre, proteine şi alte componente în alimentaţia noastră poate fi problematică chiar şi pentru un nutriţionist. Cu atât mai mult pentru o persoană obişnuită.

Echilibrul aporturilor de minerale poate fi chiar mai dificil. Alimentele bogate în crom sunt de obicei sărace în zinc. Alimentele bogate în magneziu sunt întotdeauna sărace în potasiu. Fructele Goji însă reprezintă un caz fericit, ele conţinând mai mult de 100% din DZR din nutrienţii amintiţi, în plus având 7% fibre, 15% proteine şi un index glicemic de doar 29.

Un studiu realizat în 2000 la Universitatea de Medicină Hubei arată că polizaharidele din fructele Goji cresc nivelul energetic prin eliminarea oboselii. Alte avantaje constatate au fost creşterea capacităţii de asimilare a zahărului de către muşchi şi ficat precum şi scăderea nivelului de azot în sânge rezultat în urma exerciţiilor fizice intense.1

O serie de studii clinice arată că alimentele cu indice glicemic scăzut pot ajuta la asimilarea alimentelor prin dezvoltarea senzaţiei de saţietate sau de plin în urma unei mese. Cu un indice glicemic de 29, fructele Goji acţionează ca un aliment concentrat cu efect de inhibare a apetitului. Un studiu (publicat în 2003 in The Lancet) demonstra că alimentele cu indice glicemic scăzut pot combate obezitatea prin reducerea senzaţiei de foame şi poftă de mâncare.

Dr. David Ludwig, cercetător la Departamentul de Medicină în Spitalul Pediatric din Boston, Massachussetts, a administrat într-un studiu, trei tipuri de diete, fiecare cu un indice glicemic diferit, unui grup de 12 băieţi obezi. El a constatat că băieţii care au urmat dieta cu indice glicemic mare au avut niveluri de insulină cu 150% mai mari decât băieţii care au urmat dieta cu indice glicemic scăzut. Un alt aspect constatat a fost că băieţii din prima categorie amintită au consumat cu 10.5% mai puţină energie în timpul odihnei, ceea ce indică încetinirea metabolismului lor.2-4

Conform dr. Janette Brand-Miller, dietele cu indice glicemic ridicat favorizează creşterea ponderală, depuneri de grăsime în zona viscerală (burtă) şi concentraţii ridicate de enzime lipogenice.5

Studiul realizat în 1998 de către dr. Susanna Holt în cadrul departamentului de Biochimie la universitatea din Sydney, Australia arată că alimentele cu indice glicemic scăzut induc senzaţia de saţietate mai bine decât alimentele cu indice ridicat. Astfel, scăderea nivelului de insulină duce la creşterea nivelului de colecystokinină, un hormon responsabil cu inhibarea senzaţiei de foame.

Există accepţiunea că, în general, cu cât un aliment conţine mai multe fibre, proteine şi apă, cu atât mai mult va simţi senzaţia de saţietate persoana care l-a consumat. Programele de slăbire prin alimentaţie sunt în general bazate pe combinaţii de alimente care să ofere eficient senzaţia de saţietate. Aşadar, cu cât un aliment este mai capabil să ofere senzaţia de saţietate pe o perioadă mai lungă, cu atât este mai eficient pentru reglarea asimilării de calorii.

Prin proteinele, aminoacizii şi fibrele conţinute, fructele Goji ajută la obţinerea senzaţiei de saţietate. Şi mai important, conţinutul important de minerale din fructele Goji stimulează metabolismul, susţinând lupta pentru slăbire.

Calciul şi şoldurile late

Cu o concentraţie de calciu mai mare decât cea a brânzei, fructele goji sunt o sursă de calciu excepţională pentru vegetarieni, care poate ajuta la slăbit şi la reducerea cantităţii de grăsime în corp.

Un studiu publicat în 2004 la Şcoala de Sănătate Publică din Perth, Australia, arăta că un consum mai ridicat de calciu este asociat unui indice de greutate corporală mai mic şi de asemenea mărimii taliei.      După dr. Mario Soares există 3 categorii de persoane după cantitatea de calciu consumată zilnic:
  • consum mic - mai puţin de 600 mg,
  • consum moderat - 600 - 1000 mg,
  • cosum ridicat.
Printr-un studiu statistic, Soares a demonstrat că bărbaţii şi femeile cu consum ridicat de calciu aveau cel mai mic indice de masă corporală şi cele mai înguste talii.


1. Luo Q, Yan J, Zhang S. Isolation and purification of Lycium barbarum polysaccharides and its antifatigue effect. Wei Sheng Yan Jiu. 2000 Mar 30; 29(2):115-7.
2. Ludwig DS. Novel treatments for Obesity. Asia Pac J Clin Nutr. 2003; 12 Suppl:S8.
3. Ludwig DS. Diet and development of the insulin resistance syndrome. Asia Pac J Clin Nutr. 2003; 12 Suppl:S4.
4. Ludwig DS. Glycemic load comes of age. J Nutr. 2003 Sep; 133(9):2695-6.
5. Brand-Miller JC et al., Glycemic index and obesity. Am J Clin Nutr. 2002 Jul; 76(1):281S-5S. Review.





Comments